Selecteer een pagina
Met de gratis app van de overheid kunnen patiënten nu hun zorgverlener eenvoudig scannen met hun smartphone en zo hun inschrijving in het BIG-register controleren. Hiermee komt een einde aan een niet aflatende stroom klachten van patiënten die maar niet achter het BIG-nummer van hun hulpverlener kunnen komen.

Met ingang van 1 april 2019 moet elke BIG-geregistreerde zorgverlener zijn of haar BIG-nummer kenbaar maken op briefpapier, facturen, naambordjes in praktijken etc. Dat is helaas géén grap. De maatregel moet het voor de patiënt gemakkelijk maken te controleren of de betreffende hulpverlener BIG-geregistreerd is. Dit is niet altijd eenvoudig via het BIG-register omdat er vaak meerdere hulpverleners met dezelfde naam zijn, zo staat er te lezen op de website van het ministerie. Er staat bovendien dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht gaat houden op de verplichting en een bestuurlijke boete kan opleggen.

Eerst werden we met de nieuwe privacy wetgeving (AVG) geconfronteerd die heel veel tijd heeft gekost en nog steeds kost en waarbij de middelen om het (op zich terechte) doel niet in verhouding staan tot het resultaat. En nu komt dit op ons pad. Krap een jaar na de presentatie door minister Bruins van het actieplan (Ont)regel de Zorg. In dit plan staan zinnen als: ‘kan het ook anders’ en ‘de kraan dichtdraaien’. Hier komt in dit geval niet veel van terecht.

"Hoe groot is nu werkelijk het probleem?"


Hoe groot is nu werkelijk het probleem? Hoe vaak komt het in de praktijk voor dat de patiënt niet kan achterhalen of de hulpverlener BIG-geregistreerd is? Het nummer kan toch desgevraagd door de hulpverlener geleverd worden? Als je van de zorgverlener al iets wil vragen dan lijkt mij het nummer toegankelijk op je website zetten meer dan voldoende.

En wiens probleem is het trouwens? Het register werkt blijkbaar niet goed en de hulpverleners mogen het oplossen door overal hun nummer op te gaan zetten. En ook nog onder het dreigement dat de inspectie gaat handhaven.

Het mooiste devies uit het actieplan (Ont)regel de Zorg is: ‘snappen of schrappen’. U snapt wat mijn keuze zou zijn…